Kursus Pengurusan Makanan - Day 1

Tarikh: 20 Oktober 2009
Masa: 8.30 pagi - 6.00 petang
Lokasi: Dewan JKKK Kampung (F) Sungai Koyan 3
Kursus: Penyediaan Kerepek dan Produk Berasaskan Soya

- Tepat pukul 8.30 pagi, peserta mula mendaftar di kaunter pendaftaran. Diikuti dengan sesi taklimat bersama penceramah, Puan Suchi Sihartini binti Yuso, Penolong Pegawai Penyelidik MARDI.
- Pukul 9.30 pagi, pemprosesan kerepek dimulakan. Peserta diberi tunjuk ajar tentang kaedah pemprosesan yang betul.
- Pukul 2.00, program diteruskan dengan kaedah pemprosesan air kacang soya. Peserta ditunjukkan alat memproses kacang soya dan memasak air soya. Sukatan yang betul juga perlu dititikberatkan. Alat untuk mengukur kadar gula di dalam air soya turut diperkenalkan agar kemanisan air soya adalah mengikut ketetapan yang ditetapkan.
- Program diteruskan dengan kaedah memproses tahu manis. Peserta juga turut ditunjukkan bahan pengental untuk membuat tahu manis.






























0 Responses